Souhrn znalostí o krmivech
Souhrn ZNALOSTÍ nutných pro správný výběr spolehlivého krmiva, neboli na ETIKETĚ obalu hledejte:
1. SEZNAM SUROVIN
PRO výběr dané značky hovoří:
- potravinářská kvalita surovin (jen tak nevystavíte psa riziku přítomnosti hormonů, těžkých kovů, pesticidů, hnojiv apod.)
- všechny suroviny jasně určené („rýže“, nikoliv „obiloviny“, „kuřecí tuk“, nikoliv „živočišný tuk“)
- údaj o obsahu živočišných bílkovin – musí převažovat nad rostlinnými (je podstatně levnější vyrobit krmivo převážně z obilí, které má 2/3 obsahu bílkovin jako maso, luštěniny – nejčastěji používaná sója – více než dvojnásobek bílkovin oproti masu, (ovšem neplnohodnotných, často skryta pod pojmem „proteinové extrakty rostlinného původu“)
Porovnání krmiv z hlediska použitého množství čerstvého masa při výrobě:
Krmivo „SPOLEHLIVÉ“
¤ výrobcem zveřejněných 87% živočišných bílkovin z celkových 28mi gramů bílkovin ve 100gramkech granulí…tzn. 165 gramů čerstvého masa ve 100 gramech krmiva
Krmivo „INKOGNITO“ (jakékoliv komerční krmivo) superpremium stejné cenové úrovně:
¤ výrobcem zveřejněný obsah 20% čerstvého kuřecího masa při celkové deklaraci 29 gramů bílkovin…tzn. 20 gramů čerstvého kuřecího masa ve 100 gramech krmiva, 14,5% bílkovin z kuřecího masa, 85,5% z obilovin a vedlejších živočišných produktů.
Poměr kvalitních a nekvalitních bílkovin je tedy obrácený – „INKOGNITO“ znamená příklad nutričně chudé stravy, která je podezírána z podílu na:
¤ negativním ovlivnění imunitního systému – alergie, zánětlivá onemocnění uší, kůže, kloubů, zažívacího traktu včetně slinivky, srdeční svaloviny, předčasných degenerativních procesech – nástup artrózy již ve středním věku, degenerace jater, ledvin, mozku, zhoršení případné DKK, rakovině mléčné žlázy, obezitě, cukrovce,hormonálních poruchách-štítná žláza, nadledvinky, zhoršení celkové kvality života a zkrácení předpokládané délky života.
¤ zdroje sacharidů seřazeny od nejlépe stravitelných: brambory, proso, amaranth, rýže, oves, ječmen, kukuřice, pšenice (obiloviny hledejme nejlépe celozrnné)
¤ kuřecí, rybí tuk, obsah vlákniny v krmivu více než 3%
¤ další suroviny pro pestrou přírodní výživu – zelenina, ovoce, bylinky, sýr apod.
¤ zdroj glukosaminu a chondroitinů (klouby), kompletní spektrum vitamínů
¤ minerály včetně organických (chelátových) forem, probiotika, enzymy
¤ přírodní konzervace směsí vitamínů E a C
PROTI nákupu hovoří:
- zdrojem bílkovin je čerstvé maso ( pokud není následováno údajem o použití masové moučky, vždy znamená menšinový podíl živočišných bílkovin v krmivu) sója, bílkovinný hydrolyzát (nekvalitní produkt z rostlinných nebo živočišných odpadů),
- vedlejší živočišné produkty (zobáky, pařáty,, krev, střeva s obsahem), vedlejší rostlinné produkty (slupky, výlisky, kukuřičná vřetena)
- nejasně určené suroviny
- převaha rostlinných olejů – pes daleko lépe využije živočišný tuk
- barviva, zchutňovala, konzervanty (BHA, BHT, propylgallát, sorban draselný, ethoxyquin) – někdy uváděné jako „přidané látky povolené v EU“!!!
2. ZMÍNKU O ŠETRNÉ VÝROBNÍ TECHNOLOGII
Zachovává výživové hodnoty vstupních surovin, umožňuje aplikaci tuků, vitamínů, minerálů, probiotik a enzymů za teplot, které nevedou k jejich znehodnocení.
3. DEKLARACI O KONTROLE VÝROBY
Patřičným státním orgánem pro kontrolu krmiv
autor: MUDr. Karla Dvořáková